ezalı
Tam Üye

Üyeyi Alkışla 0
|
 |
« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2010 21:13:33 » |
|
neden namazları birleştiririz?? evet namaz vaktinde kılınmalıdır ve caferi mezhebine mensup olanlar amellerini bu yolda uygulamaya çalışanlar öğle ve ikindi ve akşam ile yatsı namazlarını birleştirirerek kılıyorlar? peki neden? bilmemiz gerekirki namazın süresi ezan okunduktan sonra bir namaz kılınabilecek zaman kadardır mesela öğle ezanından sonra öğle namazını kılıyoruz ve bu süre genel olarak diyorum5 ile 10 dakka arası kadardır. Ama bu demek değildir ki ezandan sonra ilk 10 dakkada namazımı kıldım kıldım..kılmadım kazaya kalacak..böyle birşey yok. çünkü namazların ortak süreleri vardır. o süre içinde kılabiliriz.Mesela öğle ezanına mütakip ikindi namazını kılmıyoruzzz ve kılamayız da.çünkü önce o vaktin namazını kılmalıyız ve daha sonra ise eğer o vakite o zamana ikindi namazımız ortak süre içindeyse birleştirerek kılabiliriz. sanmayın ki bu inanç sadece Caferi mezhebine aittir Eğer inanmak istemiyorsanız sizlere hadisler sunabilirim. Ama Bu hadisleri Ehli Sünnet mezheplerinin inançlarını uyguladığı kitaplardan verecem. Hanbeli Mezhebi'nin imâmı, İmâm Ahmed b. Hanbel El-Müsned adlı kitabının 1828 numaralı hadisinde İbn-i Abbâs'tan şöyle nakletmektedir: "Allah Resulu (s.a.a), Medine'de mukim olup, seferi olmadığı halde yedi rek'atı (akşam ve yatsıyı) ve sekiz rek'atı (öğle ve ikindiyi) birlikte kıldı."
Mâlikî Mezhebi'nin kurucusu olan İmâm Mâlik de el-"Muvatta" adlı hadis kitabının 300 numaralı hadisinde İbn-i Abbâs'tan naklen şöyle diyor: "Hz. Resulullah (s.a.a), bir korku ve sefer durumu söz konusu olmaksızın öğleyle ikindiyi ve akşamla yatsıyı birlikte kıldı."
Ayrıca bakınız; Sahih-i Buhârî hadis: 510, Sahih-i Müslim, hadis: 1146 ve 1153, Sahih-i Tirmizî hadis:172, Sahih-i Nesâî hadis: 2426. Yine Müslim kendi Sahih'inin 1147 numaralı hadisinde İbn-i Abbâs'tan şöyle nakletmektedir: "Hz. Resulullah (s.a.a), Medine'de bir yağmur veya korku söz konusu olmaksızın, öğleyle ikindiyi ve akşamla yatsıyı birlikte kılardı." Ravi diyor, ben İbn-i Abbâs'a "Neden böyle yapardı?" dedim. İbn-i Abbâs: "Ümmetine zorluk çıkarmasın diye" cevabını verdi.
Yine bu hususta, Sahih-i Buhârî'nin 529 ve 1103 numaralı hadislerini, Sahih-i Nesâî'nin 585 ve 599 numaralı hadislerini, Sünen-i Ebi Davud'un 1027 numaralı hadisini, Müsned-i Ahmed b. Hanbel'in 1818, 1825, 3336, 2451, 2056, 3094, 2152, 3233 ve 3288 numaralı hadislerini gözden geçirebilirsiniz. peki neden namaz kılarken kollarımızı bağlamayız?? bununla ilgili olarak kaynaklarıyla beraber bir kaç hadis paylaşacam 1- Muhammed b. Müslim, İmam Muhammed Bâkır (a.s) veya İmam Cafer-i Sadık'a (a.s) şöyle sordu: "Kişi namazda sağ elini sol elinin üzerine koyabilir mi?" Cevabında İmâm (a.s) "Hayır, bunu yapmamalıdır" buyurdu. (Vesâil-üş Şia, C.4, Namazı Bozan Sebepler, Bab: 15, Hadis: 1)
2- Zürâre İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle nakletmektedir: "Namazını şevk ve huzur içinde kıl ve ellerini bağlama; zira bu fiil tarzını Mecusiler (büyüklerine karşı) yapmaktadırlar." (Aynı kaynak, Hadis: 2)
3- Şeyh Sadûk kendi senediyle Hz. Emir-ül Mu'minin Ali'den (a.s) şöyle nakletmektedir: "Müslüman bir kimse namazında Allah'ın huzurunda durduğu bir sırada ellerini bağlayarak küfür ehli olan Mecusîlere benzememelidir." (Aynı kaynak, Hadis: 7)
(kırmızı renk ile yazılmış cümleler alıntıdır) Allah yardımcımız olsun inşallah.muhtacı dua
|