23 Mayıs 2012 18:31:09
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Hz. Fatıma (s.a.) Kısaca Hayatı
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Hz. Fatıma (s.a.) Kısaca Hayatı  (Okunma Sayısı 249 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
İsmail Aras
Administrator
*

Üyeyi Alkışla 1954
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 18 Mayıs 2010 06:29:53 »

Hz. Fatıma’nın (a.s.) mutahhar varlığı karanlık gecede parlayınca,paklık, iyilik ve sevgi yepyeni bir renk kazandı ve kadın, yüceAllah’ın cemal ve haşmetinin simgesi olarak tarihe geçti.

Ogün Yüce Allah bir meleğin aracılığı ile Hz. Muhammed’den (s.a.a.)kızının adını Fatıma olarak seçmesini buyurdu. Evet, peygamberefendimizin hoş kokulu çiçeği, Hz. Fatıma’nın (a.s.) kutlu doğumununbütün insanlık alemine kutlu ve hayırlı olmasını dileyerek Hz.Fatıma’nın (a.s.) yaşamından bazı kesitleri aktarmak istiyoruz.

Peygamberefendimiz Hz. Fatıma’yı çok öperdi. Eşi Aişe bu harekete çok şaşırarakbir gün Resulullah’tan sebebini sordu. Resulullah efendimiz şöylekarşılık verdi:

Mirac gecesinde cennete girdiğimdeCebrail bana cennetten bir meyve getirdi, ben de meyveyi yedim.Fatıma’nın yaradılışı o meyvedendir ve ben Fatıma’dan cennet kokusunuhissediyorum. Ne zaman cennetin kokusunu özleyecek olursam Fatıma’yıkokluyorum. Yüce Allah Fatıma’nın (a.s.) doğumu ile beşeriyete büyükbir nimet sundu ve onun bereketli varlığı ile insanlık yaşamınıaydınlattı.

slam dininin insanların gelişmesi veyücelmesi ile ilgili sunduğu programlar Hz. Fatıma’nın kısa, ancakbereketli yaşamında göze çarpıyor. Bir başka tabirle Hz. Fatıma,peygamber efendimizin elinde islam dininin yüce bir insandan beklediğişekilde yetişti.

Hz. Fatıma’nın (a.s.) şahsiyeti çokboyutludur. Bu yüzden kendisi birçok adla anılmaktadır. Hz. Fatıma’yaSıddıka denirdi, çünkü sadakat, yaşamının ayrılmaz parçasıydı.

Resulullahefendimizin eşi Ayşe’den naklen şu rivayet zikredilir: "Peygamberdensonra Fatıma’dan daha doğruyu söyleyen görmedim."

Hz.Fatıma, peygamber efendimizin soyunun hayır ve bereket kaynağıdır. Buyüzden "mübareke" diye anılır. Resulullah efendimizin soyu kızı Fatımaaracılığı ile çoğaldı ve bu süreç hala devam ediyor.

Tahire,Hz. Fatıma’nın (a.s.) bir başka lakabıdır. Bu lakap, islam dini vedünya kadınlarının serverinin her türlü günah ve kötülükten uzak olduğuanlamındadır. Nitekim yüce Allah Ahzab suresinin 33. ayetinde Ehl-iBeyt hakkında şöyle buyurur:

"Ey Ehl-i Beyt, gerçekten Allah sizden kiri gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister."

Peygamberefendimizin kızına parlayan Nur anlamına gelen Zehra lakabı daverilmiştir, çünkü ne zaman ibadet mihrabında duracak olursa bir Nurkaynağı misali gökyüzünü aydınlatır ve yıldızların parlayışınıçağırıştırırdı.

Ve son olarak ona "Fatıma" denirdi, çünkü Yüce Allah onu ve sevenlerini cehennem ateşinden uzak tutuyor.

İslamdininin yüce kadınının yaşamının en parlak noktası bireysel, ailevi vesosyal yaşamını bütünleştirmesi ve çalışkan, fedakar ve mücadeleci birkadın olarak simge haline gelmesiydi. Hz. Fatıma o dönemin kadınlarınınzillet ve karanlık dolu yaşamına son verdi. Hz. Fatıma bir yandan yüceAllah’a taparken öbür yandan resulullah efendimizin evinin parlayannuru oldu.

Hz. Fatıma sosyal ve siyasi arenada boygösteren Müslüman bir kadınken aynı zamanda babasının en yakın aziziolma özelliğini de taşımaktadır. O, peygamberin ilahî konumuna saygıduyuyor ve sürekli O'na Resulullah diye hitap ediyordu.

Hz. Fatıma eşinin en yakın dostuydu, öyle ki hz. Ali (a.s.) eşi hakkında şöyle buyurur:

"Fatıma’nın bakışı ile acılarımı unutuveriyorum."

Hz.Fatıma küçük bir evde büyüyen, ancak tarihin büyüklüğü kadar ebedihamasetler yaratan çocukların annesidir. Hz. Fatıma tüm insanlar gibibu dünyada yaşadı, ancak hiçbir zaman bu dünyadan korkmadı ve ona gönülbağlamadı. Hz. Fatıma dünya ve maneviyat arasında denge sağlamanınmümkün olduğunu ispatladı.

Hz. Fatıma herkes gibi bu dünyada yaşadı ve tüm güzelliklerinden yararlandı, ancak esas gönlü, yüce Allah için çarpıyordu.

Hz.Fatıma üstün ve ebedi bir örnektir. Çünkü kuranî talimatı yaşamının heralanında en iyi şekilde uyguladı. Peygamber efendimizin tabirine göreHz. Fatıma haktan başka düşünmedi ve yapmadı.

Hz.Fatıma toplumun bilincini yükseltmek için çok çalıştı. Sonsuz bilim vefazilet kaynağına bağlı olan Hz. Fatıma, en basit sorunlardan enkarmaşık olanını kolaylıkla çözebiliyordu. R

esulullahefendimiz kızını “Ümmi Ebiha” yani babasının annesi olarak adlandırdı.Bu tabire göre Hz. Fatıma güçlü bir destekçi olarak her zaman babasıResulullah efendimizin yanında yer aldı. Hz. Fatıma eşi Hz. Ali ileortak yaşamında da aynı rolü en iyi şekilde ifa etti. Toplum doğruyoldan saptığından Hz. Fatıma İslamî ilkeleri savundu, ev ev dolaştı vehalkı bir sapmaya karşı mücadele vermeye davet etti. Bu yüzden Hz.Fatıma, herkesin insanlık dersi alabileceği bir insandır.

Günümüzdeİslam dinini kabul edenler kadının gerçek kimliğini Hz. Fatıma’nın(a.s.) şahsiyetinde arıyor ve büyük bir aşk ve inançla onu örnekalıyorlar. Hz. Fatıma’nın şahsiyeti İslam dininde kadın-erkekeşitliğinin yüzeysel bir konu olmadığını, esas meselesinin kadın veerkeklerin eşit haklarının korunması olduğunu ispatlıyor. Gerçekte hz.Fatıma’nın yaşam tarzını izlemek günümüz kadınına saygınlık kazandırmakanlamındadır.

Müslüman olduktan sonra "Amine" adını seçen Arjantinli bayan Patrisa Çali, Hz. Fatıma hakkında şunları söylüyor:

"Hz.Fatıma’nın yaşamını incelediğimde insanlığın bir parçası olarak kadınolmanın değeri ve konumunu apayrı bir şekilde algıladım ve günümüzdünyasında kadın-erkek çekişmesinin ne denli anlamsız olduğunufarkettim. Hz. Fatıma’nın (a.s.) özellikleri, İslam dininin kadınlariçin gereken dinamik ve canlı bir ortamı hazırladığını ispatlıyor."

Evet,İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.a.), kızı Hz. Fatıma hakkında şöylebuyuruyor: "Fatıma benim yanımda en aziz insandır. Eğer iyilik sıfatıbir insanın yüzüne yansıyacak olursa, o şahıs Fatıma’dır. KuşkusuzFatıma her açıdan en iyi insandır."

http://forum.huseyndivaneleri.com/hz-fatima-sa-t14.0.html
Bu Sayfayı Paylaş
Share |

Seni ârife sordum; dedi: "İrfân Ali'dir"

Seni mümine sordum; dedi: "İmân Ali'dir"

Aklıma sordum seni; dedi: "Şaşkınım, şaşkın"

Aklı divâne eden, senin aşkındır, aşkın
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır

Hz. Fatıma (s.a.) Kısaca Hayatı Etiketleri
Hz. Fatıma (s.a.) Kısaca Hayatı
Hz. Fatıma (s.a.) Kısaca Hayatı Resimleri