İsmail Aras
Administrator
Üyeyi Alkışla 1954
|
 |
« : 18 Mayıs 2010 06:20:10 » |
|
İmam Hüseyin as. Yezid'e biat etmeyeceğini duyurduktan sonra halka hutbeler okudu ve mektuplar gönderip vasiyetini yazdı. İmam Caferüssadık as. buyuruyor ki; İmam Hüseyin as Medine'den ayrılmadan önce Haşim oğullarına hitaben şu kısa mektubu yazdı: "Bismillahirrahmanirrahim Ey beni Haşim! Allah'ın hamd ve selamı üzerinize olsun. Biliniz ki; kim bana katılırsa şehit düşecektir. Kim ki benden yüz çevirirse zafere kavuşmayacaktır." İmam Hüseyin bu kısa mesajıyla Hüseyni kıyamın kaderini bildirip, her kesin nasıl bir yükümlülük taşıdığını ilan etti. İmam Hüseyin daha sonra peygamber efendimizin pak türbesini ziyaret ederek halkın da tanık olabileceği şekilde şikayetini ceddi Resula götürdü, kendisinin Hz. Resulullah'ın sülalesi ve Ehli Beytinden olduğuna vurgu yaparak, ceddinin dininin ayakta kalması amacıyla kendisinin kıyam etme mecburiyetinde kaldığını ifa edici açıklamalarda bulundu. İmam Hüseyin bu olaydan sonra ikinci bir kez daha ceddi Resulü Ekrem'in pak türbesini ziyaret ederek şöyle dedi; Allah'ım burası senin peygamberin Muhammed sav'nin mezarıdır. Bense senin resulünün evladıyım. Allah'ım bana yapılanları biliyorsun. Ben iyilikleri seviyor, Kötülüklerden nefret ediyor ve onları itiyorum. Ey zulcelal vel-ikram Allah, bu kabirin hakkı hürmetine ve burada yatan Resulünün yüzü hürmetine senin ve Resulünün rızası neyse, ona uygun olarak bana yol göster." Bu dua ve yakarış ardından imam Hüseyin uykuya daldı ve rüyasında sevgili dedesi hz. Muhammed sav'i gördü. Peygamber sav onu bağrına basıp anlını öperek şöyle buyurdu; Ey sevgili evladım Hüseyin, Sen yakında kana bulanacaksın. Benim ümmetimden bir gurup seni Kerbela beldesinde susuz olarak katledecek. Onlar kıyamet gününde bu cinayetlerinin bağışlanması için benim şeffatımı dileyeceklerdir. Fakat benim şeffatım onlara nasip olmayacak..." İmam Hüseyin şanlı kıyamı öncesi de kardeşi Muhammed bin hanefiye'ye bir vasiyetname bırakıp kıyam hedefini şöyle açıklar: "Hüseyin, Allah'ın vahdaniyetine ve Muhammed sav'in onun hak resulü olduğuna ikrar eder ve kendisinin Allah'ın bir kulu olduğuna şahadet getirir. Muhammed sav hak tarafından ve hak olarak gönderildi....ben şirretlik-fesatta bulunmak, bozgunculuk ve zulüm yapmak için kıyam etmedim. Ben dedem Muhammed Resullullah sav'nin ümmetinin islahı için maruf'a emir ve münker'den nahy etmek, dedem Muhammed ve babam Ali bin Ebi Talib'in sünneti seniyesine uygun olarak halk'a davranmak için kıyam ediyorum. Kim ki hak üzerine beni kabul ederse hak Allah'a mahsustur. Kim ki benim hareket ve kıyamımı kabul etmezse, en iyi hakim olan Allah benimle bu kavim arasında hükmedecektir...." İmam Hüseyin 3 şaban günü Mekke'ye giriş yaptığında hz. Musa gibi kasas suresinin "- Böylece oradan korku içinde (çevreyi) gözetleyerek çıkıp gitti: "Rabbim, zalimler topluluğundan beni kurtar" mealindeki 21. ayetini okur ve nasıl bir durumla karşılaştığını Hicazlılara anlatmaya çalıştı. Küfeli Şiilerse Muaviye'nin öldüğünü ve imam Hüseyin'in ise yezid'in biat istemini reddettiğini duyunca Muaviye'nin ölümünden dolayı Allah'a şükredip topluca imam Hüseyin'e mektup yazarak ona biat edeceklerini ve hak kıyamına destek verip, cihad saflarına katılacaklarını ilan ettiler. Küfe ehli mektuplarında şunları yazdılar: "bismi....Allah'a hamd ve sena olsun! Ey Hüseyin! senin cebbar ve inatçı düşmanın yok oldu. O düşman bu ümmete hakim oldu. Hayat erkanından İslam ümmetini mahrum bıraktı. Halkın rızası olmadan hüküm sürdü. Beytülmalı yağmaladı. Ümmetin en hayırlılarını katletti. Ümmetin içinde şirretlikler için cirit atma alanı oluşturdu. Allah'ın malını cebbarlar ve zorba zenginler arasında bölüştürdü. Allah'ın rahmetinden uzak dursun o...şimdi biz başsız kaldık. Hemen bize doğru acilen hareket et. İnşallah senin sayende Allah bizleri hak izleyicileri kılacaktır...." Küfelilerin bu çağrısı üzerine İmam Hüseyin as. de o şehir halkının elçileri aracılığıyla Kufelilere şu mektubu yazıp, onların gerçekten kıyama hazır olup olmadıklarını denemek ister. İmam Hüseyin as'ın mektubunda Kufelilere hitaben şöyle deniliyor: "Bismi.....bu benim bütün Müslümanlar ve müminlere hitaben bir mektubumdur. Ben sizlerin mektubunun içeriğinin amellerinize mutabık olduğunu tespit etmek için amcam oğlu Müslim bin Akil'i elçi olarak sizlere gönderiyorum....eğer sözleriniz doğruysa, sizlere geleceğim.... Canıma and olsun Allah'ın kitabıyla hükmeden, adalet için kıyam eden, Hak dininin dindarı olan ve kendi nefsini içtiği and'ın şahidi kılan kimse ancak ilahi önder olur." İmam Hüseyin as. de bu kurtuluş çağrıları üzerine ilahi ve insani görevi icabı, müstaz'af halk kitlelerinin davetine evet dedi. Çünkü Allah Nisa suresinin 75. ayetinde "- Size ne oluyor ki, Allah yolunda ve: "Rabbimiz, bizi halkı zalim olan bu ülkeden çıkar, bize Katından bir veli (koruyucu sahib) gönder, bize Katından bir yardım eden yolla" diyen erkekler, kadınlar ve çocuklardan zayıf bırakılmışlar adına savaşmıyorsunuz?" diye çağrıda bulunup, hak önderlerin yükümlülüğünü hatırlatıyor. İşte imam Hüseyin de bu ilahi çağrı üzerine kıyam hareketini başlattı
|
|
|
|
|
|
Seni ârife sordum; dedi: "İrfân Ali'dir"
Seni mümine sordum; dedi: "İmân Ali'dir"
Aklıma sordum seni; dedi: "Şaşkınım, şaşkın"
Aklı divâne eden, senin aşkındır, aşkın
|