Resul, Nebi ve Muhaddes

Zurare şöyle rivayet etmiştir:
Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)'a Allah azze ve celle'nin "Obir resul, nebi idi." (Meryem, 54) âyetiyle ilgili olarak bir soruyönelttim ve dedim ki: "Resul nedir, nebi nedir?"
Buyurdu ki:
«Nebi,rüyasında gören, sesi duyan ve melekle bizzat karşılaşmayan kimseyedenir. Resul ise sesi işiten, rüyasında gören ve bizzat meleklekarşılaşan kimseye denir.»
Dedim ki: Peki, imamın bu bağlamdaki mertebesi nedir?
Buyurdu ki:
«İmamses işitir; ama rüyasında görmez ve melekle bizzat karşılaşmaz.» Sonraşu âyeti okudu: «"Senden önce hiçbir resul, nebi (ve muhaddes)göndermedik ki." (Hac, 52)»
İsmail b. Merrar şöyle rivayet etmiştir:
Hasan b. Abbas el-Marufî İmam Rıza (Ali b. Musa aleyhisselâm)'a şöyleyazdı: "Sana kurban olayım! Bana resul, nebi ve imam arasındaki farkıhaber ver." (Kavi der ki) İmam şöyle yazdı veya söyledi: «Resul, nebive imam arasındaki farka gelince: Resul: kendisine Cebrail adlı melekinen kimsedir. O, Cebrail'i görür, sözlerini işitir. Cebrail ona vahiyindirir. Bazen onu rüyasında da görür. İbrahim (aleyhisselâm)’ıngördüğü rüya gibi.
Nebi ise ses işitir (meleğin şahsınıgörmez). Bazen de meleğin şahsını görür; fakat sesini işitmez. İmam isesözleri işitir; ama meleğin şahsını görmez.»
Ahvel şöyle rivayet etmiştir:
Ebu Cafer (Muhammed Bakır aleyhisselâm)’a Resul, Nebi ve muhaddes'in mahiyetini sordum.
Buyurduki: «Resul, Cebrail adlı meleğin önden gelip göründüğü, kendisiylekonuştuğu kimseye denir. Böyle kimseler, resul olarak isimlendirilirler.

Nebi ise İbrahim (aleyhisselâm)’ın gördüğü rüyaya benzer rüyalar görenve Resûlullah'ın vahiy almadan önce, Cebrail kendisine gelinceye kadarrüyasında gördüğü peygamberlik alametlerini gören kimseye denir.Nihayet Cebrail ona Rabbi katından ilâhî risâleti getirmişti. Muhammed(sallallahu aleyhi ve âlihiy)’ye nübüvvet verilip Allah katındanrisâlet de gönderilince, artık Cebrail ona geliyor ve bizzat karşısınaçıkıp onunla konuşuyordu.
Bazı Nebiler nübüvvetin özellikleriniüzerlerinde toplamış, peygamberlik alâmetlerini rüyalarında görmüş,sonra "Ruh" onlara gelmiş, konuşmuş ve kelâm etmiştir. Ama meleğiuyanıkken görmemişlerdir. Muhaddes ise kendisiyle konuşulan, sesiişiten, meleği bizzat görmediği gibi rüyasında da görmeyendir.»
Bureyd, Ebu Cafer (Muhammed Bakır) ve Ebu Abdullah (Cafer Sadıkaleyhisselâm)'dan "Senden önce hiç bir resul, nebi (ve muhaddes...)göndermedik ki: ..."(Hac, 52) âyetiyle ilgili bir soru sordum ve dedimki: "Sana kurban olayım! Biz âyeti bu şekilde okumuyoruz. Resul, nebive muhaddes ne demektir?"
Buyurdu ki:
«Resul,meleğin açıkça göründüğü ve onunla konuştuğu kimsedir. Nebi ise meleğirüyasında gören kimseye denir. Bazen bir kişi hem resul hem de nebiolabilir. Muhaddes ise meleğin sesini işitir; ama şahsını görmez.»
Dedim ki: Allah, seni salih kılsın! Rüyada görülenin hak olduğu ve meleğin göründüğü nasıl bilinir?
Buyurduki: «Bunu anlaması için gerekli yardım sağlanır. Şunu bilin ki yüceAllah, sizin kitabınızla kitapları ve sizin Nebinizle, nebileringelişini bitirmiştir.»tebyan