24 Mayıs 2012 23:17:50
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
İMAM, ABBASİLERİN TEBLİGATI KARŞISINDA:
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: İMAM, ABBASİLERİN TEBLİGATI KARŞISINDA:  (Okunma Sayısı 3373 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
HuseyninDivaneleri
Yönetici

Üyeyi Alkışla 92
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 28 Mayıs 2009 20:07:02 »

İMAM, ABBASİLERİN TEBLİGATI KARŞISINDA:

Şüphesiz ki Abbasilerin hilafetleri boyunca karşı karşıya kaldıkları en önemli sorun âl-i Ebi Talib'in onlara karşı başlat­tıkları ve Zeydiye'nin de faal olarak katıldıkları kıyamlardı.

Saffah'ın döneminin sona ermesiyle ve hatta onun za­manında bile Horasan'da bir şii alevi kıyamı -Şerik b. Şeyh el-Mehri kıyamı- gerçekleşti. Mansur, Mehdi, Hadi ve Ha­run... döneminde sürekli olarak Abbasi hilafeti aleyhinde kıyamlar gerçekleşiyordu, bu yüzden de Abbasi halifelerinin çoğu Ebu Talib evlatlarını ezmek için en acımasız ve gaddar­ca yöntemler uyguluyorlardı. Asırlar boyunca aralıklı olarak birbirini izleyen bu kıyamların alevi her defasında bir yerde yükseliyordu. Artık bu durum öyle bir boyut kazanmıştı ki, üçüncü ve dördüncü yüzyılda ciddi bir sorun olarak güncelligini korumuştu. Hatta Beni Abbas hükümetinin son günle­rinde Muhâmmed Harezmşah gibi bazı sultanlar, İslami hila­fetin Ebu Talib oğullarının elinde olduğunu bahane ederek Ab­basi halifelere itaat etmiyorlardı.

Tarih kitaplarında, bizzat "Makatil'üt Talibin" kitabında âl-i Ebi Talib evlatlarının gaddarca ezilmeleri olayını kolaylıkla bu­labilirsiniz. Abbasiler bununla da kalmayıp, Ebu Talib evlatla­rını toplumdan dışlamak amacıyla muhtelif metodlar uygula­dılar ve onların en önemlisi de âl-i Ebi Talib'in ilmi şahsiyetini halkın arasında itibardan düşürmek için zehir saçan propa­gandalara başlamaları idi. Abbasilerin takib ettikleri en önem­li hedef, halkın Ehl-i beytin azameti hakkındaki düşüncelerini zedelemek idi ve bu doğrultuda zamanın koşullarını, gereksi­nimlerini ve durumunu göz önüne alarak tebliğlerine şekil ve­riyorlardı. Abbasilerin Ebu Talib evlatları aleyhindeki tebliğ metodlarından biri ihtimalen bu metodun asıl uygulayıcısı Harun'ur reşid idi veya onun zamanında bu metod meşhur oldu. "Âl-i Ebu Talib kendileri için öyle bir hak iddia ediyorlar ki halkı kendi köleleri biliyorlar." demeleri idi. Abbasiler bu mefhumu, Peygamberin bizzat şahsından ve şia imamların­dan rivayet edilen Ehl-i beytin üstünlüğü veya imamet mefhu­mu ile ilgili hadislerden alıp tebliğlerinde su istimal ediyorlardı, halbuki bu gibi hadislerde sadece halkın sebep, neden sor­madan imama itaat etmesi gerektiği belirtilmiştir ve bunun da, Abbasilerin halka yaydığı şeylerle hiçbir alakası yoktur. Çünkü Abbasiler halka diyorlardı ki: "Âl-i Ebi Talib sizi kendi köleleri biliyor ve böylece de sizi aşağılıyorlar." haliyle aslı-asaleti olmayan bu gibi tebliğler bazı sade düşünceli insanla­rın Ehl-i beyt imamlarından uzaklaşmasına sebep oluyordu. Bununla ilgili tarihten iki örnek zikredeceğiz. Bunlardan biri Muhâmmed b. İdris-i Şafii ve Harun-ur Reşid arasında ger­çekleşmiştir.

Anlaşıldığına göre Şafii Ehl-i beyte ilgi duyan ve sevgi besleyen ve bunu da gizlemeyen kimselerden biri idi. Bu hu­susta Şafiiden bir takım şiirler de nakledilmiştin.[63]

Şafii Yemen'e gittiği zaman bir yıl kadar orada ikamet et­ti ancak, Harun'a haber verdiler ki, "Şafii, Ebu Talib evlatların­dan biri ile beraber sana karşı kıyam etmek istiyor." Halbuki elimizdeki nakillere göre bu haber doğru değildir.

Harun bu haberi alınca hiddetlenerek Şafii'nin yakalanıp hilafet merkezine gönderilmesini emretti. Şafii bazı yakın ashabıyla birlikte hilafet merkezine getirildi. Harun'un hizme­tinde olan Hanefi fakihi Muhammed b. Hasan Şeybani bu ha­beri duyunca kendisinin bu işte parmağı olmadığını ispatla­mak amacıyla Harun'dan, onu affetmesini istedi. Ancak Ha­run Şeybani'nin isteğini geri çevirdi. Bu sırada Şafii, Harun'un karşısına gelip kıyam meselesini tamamen yalanladı ve dedi: 'Toplumdaki her âl-i Ebu Talib halkı kendi kölesi gör­müyor mu? O halde beni de kendisine köle edecek biriyle birleşip şana karşı nasıl kıyam ederim?"

Harun bu sözden hoşlandı ve alimlere davrandığı gibi ona ikramda bulundu.[64]

Biraz önce de belirttiğimiz gibi Şafii, Peygamberin Ehl-i beytini çok seviyor ve onlara karşı büyük bir ilgi duyuyordu ancak, Abbasilerin tebliğinin onu da etkilemiş olabileceği uzak bir ihtimal değildir.

İkinci örnek ise birçok kaynak kitapların nakletmiş ol­duğu bir rivayettir. Merhum Küleyni, Muhammed b. Zeyd Taberi'nin şöyle dediğini nakleder: Ben İmam Rıza (a.s.)'ın yanı başında durmuştum ve Beni Haşim'den bir grup da imam'ın yanında idiler. İmam Rıza (a.s.) İshak b. Hüseyn Abbasi'ye hitaben şöyle buyurdu:

"Ya İshak, duyduğuma göre halk, bizim onları kendi kö­lelerimiz gördüğümüzü söylüyormuş, Resulullah (s.a.a.) ile olan yakınlığıma, akrabalığıma and olsun ki böyle bir şey yok­tur; ne ben böyle bir şey demişim, ne babalarımdan birinden böyle bir şey duymuşum ve ne de babalarımdan biri bana böyle bir şey rivayet etmiş ancak, ben diyorum ki: Bize itaat etmek halka farz olduğundan dolayı bizim emirlerimize uy­mak zorundadırlar ve dini açıdan da bizim dostlarımızdırlar. Burada olanlar olmayanlara bunu duyursun."[65]

Ebu Salt'tan rivayet edilen başka bir rivayette de Ebu Salt İmam'a şöyle diyor: Halk sizden neler naklediyor bir bil­seniz! İmam "Halk bizden neyi naklediyor?" buyurdu. Dedim ki: "Halkın sizin köleleriniz olduğunu iddia ettiğinizi söylü­yorlar."

İmam buyurdu;

"Ey gökleri ve yeri yaratan, açık ve saklıyı bilen Allah, sen kendin şahitsin ki ben böyle bir şey dememişim, babala­rımdan da böyle bir şey dediklerini duymamışım, halkın bize reva gördüğü zulümleri görüyorsun (Allah'ım), ki bu da onlar­dan biridir."

İmam daha sonra yüzünü bana çevirip şöyle buyurdu:
"Eğer halk bizim onları kendi kölelerimiz bildiğimizi bizden naklediyorsa, o halde biz onları kime satıyoruz?" Dedim ki: Evet, doğru söylüyorsunuz, ey Resulullah (s.a.a.)'in torunu." Daha sonra İmam velayet ile halkı köle bilme arasındaki farkı açıklayarak şöyle buyurdu: "Ey Abdüsselam, Allah'ın bize
vermiş olduğu velayeti inkar mı ediyorsun?" "Hayır, Allah'a sığınırım bundan, ben sizin velayetinizi kabul ediyorum." Dedim.[66]

Beni Abbas'ın hak bir meseleden (velayet) bir süre ala­rak onunla halkı İmamlardan uzaklaştırmaya çalıştıkları bu iki rivayetten iyice anlaşılmaktadır.

Abbasilerin dışındaki muhalifler de Ehl-i beytin halk ara­sındaki itibarını sarsmak ve şahsiyetini zedelemek için başka bir yöntem seçerek tebliğe başladılar ve bu doğrultuda hadis uydurup onları Ehl-i beyte isnad ettiler. İmam Rıza (a.s.) bu

korkunç hiyanetin üstündeki perdeyi de kaldırdı. O hazretten rivayet edilen bir hadisde İmam şöyle buyuruyor:

"Muhaliflerimiz bizim faziletlerimiz hakkında hadisler uy­durarak onları bize isnad ediyorlar ve bunda da belirli bir amaçları vardır. Böyle hadisler üç kısımdır:

a - Bizi olduğumuzdan daha üstün gösteren gulüv içerikli hadisler.

b - Bizi aşağılayan, olduğumuzdan daha aşağı gösteren hadisler.

c - Düşmanlarımızın hatalarına ve eksik yönlerine açıkça değinen hadisler.

Halk gulüv içerikli hadisleri gördüğünde şialarımızı tekfir ederek onların bizi ilah gördükleri inancını onlara isnad eder­ler, bizi aşağılayan hadisleri gördüklerinde onların seviye­sinde bize itikat ederler ve bizim düşmanlarımızın hatalarını duyduklarında da aynı şeyleri bize nisbet verirler."[67]

Ehl-i beyt imamlarını ve onların şialarını halka kötü tanıt­mak ve halkı onlara karşı kötümser bir duruma getirmek için muhaliflerin çeşitli yollara başvurdukları bu rivayetten iyice anlaşılmaktadır,

Bu Sayfayı Paylaş
Share |
REHBER
Huseyn Divanesi

Üyeyi Alkışla 310
Çevrimdışı Çevrimdışı

ELİ DAREM ÇİGEM DAREM

« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2009 21:09:35 »

Allah razı olsun.
Bu Sayfayı Paylaş
Share |

ALEM GÜLİSTANDIR,ALİ GÜLÜDÜR
ALİSİZ YAŞAYAN ALEM ÖLÜDÜR,
AŞIK GÖNLÜMÜZE CANAN ALİDİR
RUHUMUZDAN KOPAN TUFAN ALİDİR.
huseyni
Tecrübeli

Üyeyi Alkışla 2
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2009 20:58:16 »

Allah razı olsun.
Bu Sayfayı Paylaş
Share |
HUSEYNİ SEVDA!..
Administrator
*

Üyeyi Alkışla 1706
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : 30 Mayıs 2009 15:29:17 »

Allah sevabına yazsın inş.
Bu Sayfayı Paylaş
Share |

HÜSEYNİ SEVDA!..
Ateşlere atılırken, İbrahim gibi “Hasbunallahu we ni’mel wekil” zikriyle, Allah’tan başka kimseden yardım istememenin adıdır,
Hüseyni Sevda.
Karanlık denizlerde Hut’un karnında, Yunus gibi sadece Allah’a el açmanın halidir,
Hüseyni Sevda.
Nefsine aldanıp ilah olduğunu savunan Firavun ve ordusunu, denize batıran Musa’nın elindeki asa’dır,
Hüseyni Sevda.
Peygamberlerin hatemi, kainatın efendisi,Allah ’ın habibi
Hz. Muhammed (s.a.v)’ın “Ümmeti! Ümmeti” derken, Mübarek gözlerinden dökülen gözyaşlarından bir damladır,
Hüseyni Sevda.
Kerbela çölünde yalnız… Kerbela çölünde yardımsız…
Kerbela çölünde bikes bırakılan İmam Hüseyin’in; “Heyhat mine zillet!.. İslam için öleceksem, ey kılıçlar alın canımı! feryadıdır.
Dünya hayatına önem vermeyip, kendini kardeşlerine feda etmenin…
İzzet ve şeref ile şehadete kucak açıp,
''Kulli yevmin Aşura kulli erzin kerbela'' diyebilmenin adıdır
Ali_Ali_Ali
Uzman Üye

Üyeyi Alkışla 11
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 31 Mayıs 2009 20:25:25 »

Allah razı olsun.
Bu Sayfayı Paylaş
Share |
kerbela şahidi
Yönetici

Üyeyi Alkışla 1129
Çevrimdışı Çevrimdışı

SELAM OLSUN SANA YA HÜSEYİN

« Yanıtla #5 : 30 Haziran 2009 14:47:36 »

ALLAH RAZI OLSUN İNŞALLAH.
Bu Sayfayı Paylaş
Share |
meşedi enis
Ya ze'l-celali ve'l ikram Ya ze'n-ne'mai ve'l-cud Ya ze'l-menni ve't-tavl Harrim şeybeti alen-nar
Administrator
*

Üyeyi Alkışla 1481
Çevrimdışı Çevrimdışı

EL ECEL BEGİYYETULLAH

« Yanıtla #6 : 01 Temmuz 2009 09:29:15 »

ALLAH RAZI OLSUN İNŞALLAH.
Bu Sayfayı Paylaş
Share |

..ey ahle aalam agham Eli mazloome... 
fatımanın gül balası
Huseyn Divanesi

Üyeyi Alkışla 105
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : 01 Temmuz 2009 11:39:31 »

ALLAH SEVABINIZA YAZSIN İNŞALLAH.
Bu Sayfayı Paylaş
Share |

Ey Fatima! Beni peygamberlige seçen Allah’a and olsun ki,

Ben cennete girmedikçe diger kimselerin cennete girmesi haramdir

Sen benden sonra cennete girecek olan ilk sahissin...

HZ.PEYGAMBER(S.A.V)

YESRİB
Yönetici

Üyeyi Alkışla 225
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : 10 Ocak 2010 16:36:15 »

ALLAH SEVABINA YAZSIN
Bu Sayfayı Paylaş
Share |
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır

İMAM, ABBASİLERİN TEBLİGATI KARŞISINDA: Etiketleri